Особливості вишивки ікон бісером

Бісер — унікальний матеріал, з допомогою якого майстри створюють ексклюзивні роботи. Він має давню та багату історію, активно використовується в багатьох культурах. Традиційно яскраві бусини зі скла чи пластику часто вибирають для створення зображення святих, релігійної атрибутики. Щоб готовий виріб був красивим, мав акуратний вигляд, необхідно не лише дотримуватись технології вишивки, але й правильно вибирати матеріали, допоміжне приладдя.

Роль бісеру при створенні виробів релігійної тематики

Бісером називають невеликі круглі або багатогранні кульки зі скла, пластмаси, металу із наскрізним отвором для нитки. Матеріал вдало доповнюється іншими елементами декору:

  • паєтки;
  • стрази;
  • ґудзики;
  • блискітки та ін.

Його дуже часто використовують не лише для створення прикрас, декору, елементів одягу, але й для прикрашання одягу священнослужителів, церковного начиння, окладів ікон. Панно, гобелени з бісеру вдало збагачують інтер’єри церков. Плетіння, вишивку бісером вважають чудотворним мистецтвом. Готові вироби можна освятити після благословення священника і таким чином захистити домівку, покращити атмосферу в домі. Новачкам краще вибирати для роботи спеціальні заготовки з уже нанесеним зображенням або кольорові нескладні схеми.

По відгуках досвідчених майстрів, знайти все для вдалої вишивки ікон бісером можна в спеціалізованому інтернет-магазині «Голочка». Розділи включають позиції різної складності, розмірів, кольорової гами. Перед стартом роботи варто прочитати молитву, адже без звернення до Бога жодне зображення лика святого не буде мати чудотворної сили.

Запорукою створення красивого виробу на релігійну тематику, який стане оберегом, вважають терпіння і віру. Для декору різних приміщень, домашнього інтер’єру, виготовлення атрибутики для свят можна вишити зображення святого, молитву в форматі тексту (наприклад, про душевний спокій, сімейну, ранкову, батьківську), картини.

Правила безпечної і комфортної вишивки

Займатись вишивкою варто тільки в зручному, добре освітленому місці. Бісер можна розфасувати по кольорам на столі, попередньо застеливши його цупкою тканиною, або помістити в спеціальні секції контейнеру. Під час плетіння голку тримають в правій руці, нанизують нею бісер, відраховуючи і притримуючи його вказівним пальцем. Для фіксації нитки на полотні картини достатньо зав’язати кінчики подвійним вузлом з внутрішньої сторони і підрізати. Під час вишивки важливо не забувати робити паузу через кожні 40–50 хвилин для відпочинку очей.

Корисні поради:

  • купуємо якісні матеріали (краще вибирати чеський, а не тайванський чи індійський);
  • вибираємо кольорову схему або заготовку з чіткими лініями;
  • використовуємо міцні тонкі нитки з натуральних або синтетичних волокон;
  • співвідносимо розмір голки і діаметр бісерин.

Перед стартом роботи варто впевнитись, що матеріалу вистачить для вишивки всієї площини виробу. Розрахувати кількість бісеру можна з врахуванням його ваги, кількості. Практично на всіх схемах сучасного зразка вказані готові формули. Новачкам необхідно врахувати складність схеми і технологію роботи.